Follow
Follow Us

Get the latest parenting news, advice, and resources.

30 Riddles for Teens: Can You Solve These?

1 boy and 2 girl teenagers smiling at the camera.

Is your family up for some mental challenge? Our household always is, including riddles for teens. They’re fun, tricky, and a great way to keep everyone’s minds sharp. And, honestly, it’s always awesome when you get the answer before someone else!

Riddles has tons of benefits for everyone in the family. It helps improve problem-solving skills, critical thinking, and creativity. Plus, it’s a great bonding activity for families or friends to do together. It also fosters collaboration, communication, and a healthy sense of competition among the participants.1

So, without further ado, here are some riddles for teens for you and the family. Pin, save, or share the image below to have the riddles with you anytime and anywhere.

A black and white Pinterest photo of scribbles and doodles and the text "30 Riddles for Teens: Can You Solve These?"

1. The more you take, the more you leave behind. What am I?

A banner with the riddle, "The more you take, the more you leave behind. What am I?"

Answer: Footsteps.

2. I am light as a feather, but even the strongest man cannot hold me for much more than a minute. What am I?

A banner with the riddle, "I am light as a feather, but even the strongest man cannot hold me for much more than a minute. What am I?"

Answer: Breath.

3. I have keys but no locks. I have space but no room. You can enter but can’t go outside. What am I?

A banner with the riddle, "I have keys but no locks. I have space but no room. You can enter but can't go outside. What am I?"

Answer: A keyboard.

4. If you break me, I don’t stop working; if you touch me, I may be snared; if you lose me, nothing will matter. What am I?

A banner with the riddle, "If you break me, I don't stop working; if you touch me, I may be snared; if you lose me, nothing will matter. What am I?"

Answer: A heart.

5. The person who makes it has no need of it; the person who buys it has no use for it. The person who uses it can neither see nor feel it. What is it?

A banner with the riddle, "The person who makes it has no need of it; the person who buys it has no use for it. The person who uses it can neither see nor feel it. What is it?"

Answer: A coffin.

6. I have a neck but no head, two arms but no hands, and a body but no legs. What am I?

A banner with the riddle, "I have a neck but no head, two arms but no hands, and a body but no legs. What am I?"

Answer: A shirt.

7. What gets wet while drying?

A banner with the riddle, "What gets wet while drying?"

Answer: A towel.

8. I am taken from a mine and shut up in a wooden case, from which I am never released, yet they come after me many times every day. What am I?

A banner with the riddle, "I am taken from a mine and shut up in a wooden case, from which I am never released, yet they come after me many times every day. What am I?"

Answer: A pencil lead.

9. I can be cracked, made, told, and played. What am I?

A banner with the riddle, "I can be cracked, made, told, and played. What am I?"

Answer: A joke.

10. The more you have of me, the less you see. What am I?

A banner with the riddle, "The more you have of me, the less you see. What am I?"

Answer: Darkness.

11. What is always coming but never arrives?

A banner with the riddle, "What is always coming but never arrives?"

Answer: Tomorrow.

12. What has keys but can’t open locks?

A banner with the riddle, "What has keys but can't open locks?"

    Answer: A piano.

    13. You see a boat filled with people, but there isn’t a single person on board. How is that possible?

    A banner with the riddle, "You see a boat filled with people, but there isn't a single person on board. How is that possible?"

      Answer: All the people on board are married.

      14. What has a head and a tail but no body?

      A banner with the riddle, "What has a head and a tail but no body?"

        Answer: A coin.

        15. What can travel around the world while staying in a corner?

        A banner with the riddle, "What can travel around the world while staying in a corner?"

          Answer: A stamp.

          16. You see me once in June, twice in November, but not at all in May. What am I?

          A banner with the riddle, "You see me once in June, twice in November, but not at all in May. What am I?"

            Answer: The letter E.

            17. What has hands but can not clap?

            A banner with the riddle, "What has hands but can not clap?"

              Answer: A clock.

              18. I am an odd number. Take away a letter, and I become even. What number am I?

              A banner with the riddle, "I am an odd number. Take away a letter, and I become even. What number am I?"

                Answer: Seven (7).

                19. What goes up but never comes down?

                A banner with the riddle, "What goes up but never comes down?"

                  Answer: Your age.

                  20. You can see me in water, but I never get wet. What am I?

                  A banner with the riddle, "You can see me in water, but I never get wet. What am I?"

                    Answer: A reflection.

                    21. What starts with an E, ends with an E, but only contains one letter?

                    A banner with the riddle, "What starts with an E, ends with an E, but only contains one letter?"

                      Answer: An envelope.

                      22. I have four legs in the morning, two legs in the afternoon, and three legs in the evening. What am I?

                      A banner with the riddle, "I have four legs in the morning, two legs in the afternoon, and three legs in the evening. What am I?"

                        Answer: A human (crawling as a baby, walking as an adult, and using a cane in old age).

                        23. What can you catch but not throw?

                        A banner with the riddle, "What can you catch but not throw?"

                          Answer: A cold.

                          24. What has a heart that doesn’t beat?

                          A banner with the riddle, "What has a heart that doesn't beat?"

                            Answer: An artichoke.

                            25. If you drop me from the tallest building, I’ll be fine, but if you drop me in water I die. What am I?

                            A banner with the riddle, "If you drop me from the tallest building, I'll be fine, but if you drop me in water I die. What am I?"

                              Answer: A paper.

                              26. Where does Saturday come before Thursday?

                              A banner with the riddle, "Where does Saturday come before Thursday?"

                              Answer: In the dictionary.

                              27. You can break me without touching me. What am I?

                              A banner with the riddle, "You can break me without touching me. What am I?"

                                Answer: A promise.

                                28. How many months have 28 days?

                                A banner with the riddle, "How many months have 28 days?"

                                  Answer: All twelve months have at least 28 days.

                                  29. What has a neck but no head, and two arms but no hands?

                                  A banner with the riddle, "What has a neck but no head, and two arms but no hands?"

                                    Answer: A shirt.

                                    30. What belongs to you, but others use it more than you do?

                                    A banner with the riddle, "What belongs to you, but others use it more than you do?"

                                      Answer: Your name.

                                      Try these riddles for teens with your friends and family to exercise your brains! Remember, the answers may seem obvious at first glance, but it’s always important to think outside the box and consider different perspectives.

                                      What’s the toughest riddle for teens you’ve ever heard? Share it with us in the comments. Happy riddling!

                                      1. The Benefits of Riddles in Education.” Smile and Learn, 2023. ↩︎
                                      Total
                                      4
                                      Shares
                                      Leave a Reply

                                      Your email address will not be published. Required fields are marked *

                                      Related Posts

                                      Sign up for our newsletter